zwangere buik zwangerschapsshoot

Waarom ik koos voor natuurlijke huidverzorging tijdens mijn zwangerschap

Geplaatst in: mother love stories 0

Barcelona, 28 mei 2016. Heel vroeg in de ochtend kwamen mijn vriend en ik, in een schattig pension in mijn oude studentenbuurt, erachter dat we een kindje zouden krijgen. We waren uiteraard erg blij en eenmaal thuis maakte ik meteen een afspraak bij de verloskundige. Maar naast regelmatige controles, het slikken van foliumzuur en gezond eten en bewegen lette ik ook extra op wat ik op mijn huid smeerde. Want wist je dat huidverzorging tijdens je zwangerschap invloed kan hebben op jou en de ontwikkeling van je ongeboren kindje?

Je huid is je grootste orgaan

Ik wilde natuurlijk zo goed mogelijk voor mijn kindje zorgen en lette niet alleen op wat ik at, maar ook op wat ik opsmeerde qua crèmes en make-up. Je huid is namelijk je grootste orgaan, dus waarom zou ik daar niet nog beter voor gaan zorgen? Elisabeth Sigmund, founding mother of Dr.Hauschka, ontdekte in de vorige eeuw al dat de huid geen barrière vormt tegen schadelijke stoffen. Alles wat je op je huid smeert, zoals crèmes, make up, maar ook nagellak en parfum, neemt de huid op. Daarom zou je crèmes, make-up en parfum bij wijze van spreken moeten kunnen eten en drinken.

Hormoonverstoorders

Dat de meest gangbare beauty- en verzorgingsproducten tjokvol met synthetische ingrediënten zitten wist ik al en ook dat mijn gezicht en lichaam daar niet goed op reageerden. Al sinds ik me kan herinneren ben ik namelijk voor de meeste crèmes, reinigers en make-up allergisch, niet zo gek eigenlijk als je weet wat er in de meeste verzorgingsproducten zit. Maar dat veel synthetische ingrediënten ook je hormonen kunnen verstoren, wist ik niet.

Deze stoffen kun je beter vermijden

Hoe meer ik tijdens mijn zwangerschap las over de potentiele gevaren van bekende verzorgingsproducten, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat ik voortaan alleen nog maar natuurlijke verzorgingsproducten en make-up wilde kopen. Niet perse erg leuk om je mee bezig te houden tijdens een zwangerschap, maar wel goed om je van bewust te zijn. Veel gangbare producten (veel meer dan alleen verzorgingsproducten) bevatten namelijk stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor jou en de ontwikkeling van je kindje. Hieronder een korte opsomming van stoffen die beter vermeden kunnen worden tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding.

  • Parabenen: Parabenen werken antibacterieel en verlengen de houdbaarheid. Parabenen bevinden zich in cosmetica zoals shampoo, zeep, lippenbalsem en handcrème. Ook zit het als conserveringsmiddel in voeding, zoals in kant en klare sauzen en visproducten (E214 t/m E219).
  • Triclosan: Triclosan is een antibacteriële stof die we vinden in verzorgingsproducten zoals tandpasta, zeep, shampoo, lotions, deodorant, aftershave.
  • UV-filters: In zonnebrandcrèmes en andere cosmetica: o.a. Benzofenon-3, Ethylhexylmethoxycinnamaat.

Mijn natuurlijke lifesavers tijdens mijn zwangerschap

Bovenstaande ingrediënten probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar goed, wat gebruikte ik dan wel tijdens mijn zwangerschap? Vanwege mijn gevoelige huid was ik misschien al wel beter op de hoogte dan een gemiddeld persoon, maar toch was het voor mij ook zoeken wat wel en niet werkte.

Alles-in-1 creme

Om zeker te weten dat wat ik smeerde ‘veilig’ was voor zowel mijn buiten- als binnenkant, gebruikte ik veel producten van Weleda*. Eén van mijn life savers en alles-in-1 topproduct tijdens mijn zwangerschap was dan ook Skinfood. Een vette crème die je kunt gebruiken als masker, dag- en nachtcrème, op je lippen en op droge plekjes zoals je elle bogen. Zoals de naam als verklapt is deze crème 100% natuurlijk en kun je deze in principe gewoon eten.

Smeren, smeren, smeren

Daarnaast smeerde ik heel vaak met de zwangerschapsolie van Weleda. De geur is heerlijk (sinaasappelbloesem en rozen) en de olie soepel en zacht (amandel- jojoba- en tarwekiem olie).  Zeker toen mijn buik en de huid eromheen harder ging groeien, smeerde ik veel olie om de huid zo soepel mogelijk te houden en striae tegen te gaan (nooit bewezen dat smeren helpt volgens mij, maar ik heb het in ieder geval niet gekregen!).

Make-up

Make-up draag ik wel, maar altijd heel minimaal. Tijdens mijn zwangerschap vond ik een beetje mascara en blush voldoende. Een hele fijne blush- en lippenbalsem in 1, is de ‘colour pot’ van het merk Ere Perez, die je huid een gezonde gloed geeft.

Natuurlijk parfum

De lekkerste natuurlijke geur is natuurlijk die van je pasgeboren kindje, maar daarnaast vond ik de natuurlijke parfum ‘nurture’ van Gray Label heerlijk. Een heerlijke unisex geur zonder synthetische stoffen. Ook ideaal als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft en je je kindje veel draagt.  

Natuurlijke huidverzorging, een tipje van de sluier

Nu heb ik slechts een klein gedeelte onthuld van natuurlijke huidverzorging tijdens de zwangerschap. Er is nog zoveel te vertellen en ontdekken! Iedere huid is en reageert weer anders. Ben je geïnteresseerd in natuurlijke huidverzorgingsproducten en make-up? Het wordt gelukkig steeds makkelijker om een natuurlijk alternatief, dat ook nog eens betaalbaar is, te vinden. Mijn ‘go to’ shops op het gebied van natuurlijke huidverzorging zijn Kenkoshop of Nourished Nederland. Zij verkopen uitsluitend natuurlijke verzorgingsproducten, make-up en schoonmaak middelen en ik kan je vast vertellen dat het allemaal even mooi en fijn is…be warned!

Gebruik(te) jij ook natuurlijke huidverzorging tijdens je zwangerschap? En zou je graag meer willen lezen over natuurlijke huidverzorging voor kindjes? Laat het me weten in de comments, liefs, Kiki.

*opmerking: dat een product natuurlijk is, betekent niet dat jouw huid er automatisch tegen kan. Zelfs natuurlijke producten kunnen je huid irriteren. Probeer bijvoorbeeld met een aantal testers eerst uit hoe je huid reageert op bepaalde merken die natuurlijke verzorgingsproducten en make-up verkopen.

dit artikel verscheen eerder op Eves, het eerste social beauty network van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *