vrouw op bed in grote en lichte slaapkamer

(stay at) home stories met Maria Elena van @studio_mariaelena

Geplaatst in: Home stories 0

In de rubriek (stay at) home stories praat ik met vrouwen die mij inspireren op het gebied van interieur, stijl en hun dagelijks leven. Home stories gaat over het leven in en rondom je huis. De plek waar je leeft, tot rust komt en oplaadt. In je eentje of met je dierbaren. Waar plek is voor liefde, tranen en plezier, een veilige plek die aanvoelt als een warme deken. Waar je herinneringen voor het leven maakt, door het kleine, dagelijkse geluk te vieren.

In deze home story praat ik met Maria Elena van het snel groeiende Instagram account studio_mariaelena waar ze haar prachtige huis, inspirerende verhalen én unieke MP vondsten met ons deelt. Deze houdt ze overigens niet alleen voor zichzelf, maar deelt ze in haar stories zodat jij ook je huis kunt stylen met Marktplaats parels! Maria Elena woont met haar man en twee kindjes in Amsterdam. 

Hoe zag jouw ouderlijk huis eruit?

Het interieur in mijn ouderlijk huis was een verzameling van herinneringen. Mijn ouders hebben veel gereisd en van iedere reis hebben zij wel items meegenomen. Ook hebben wij vroeger een paar jaar in Hong-Kong gewoond. Veel items in mijn ouderlijk huis zijn gekocht in de tijd dat wij in Hong-Kong woonde. Mijn ouders hadden verder weinig nieuwe items in huis. Het was vooral een combinatie van antiek en items die ze hadden meegenomen uit het buitenland.

Wat is jouw ‘childhood memory’ aan je ouderlijk huis?

Dit zijn er heel veel. De items die mijn ouders thuis hadden staan waren/zijn allemaal uniek. Deze interieur items link ik dan ook per definitie aan mijn ouderlijk huis. Een aantal items, die voor mij echt een ‘childhood memory’ zijn, staan nu in mijn eigen huis. Deze items zijn voor mij stuk voor stuk herinneringen en ik zal deze ook nooit weg doen. Een voorbeeld is de stoel in onze woonkamer. De poot is afgeknaagd door onze hond vroeger. Waar de één een afgeknaagde stoelen poot ziet, zie ik de herinnering aan onze eerste puppy vroeger thuis. Ook het vogelkooitje in ons toilet komt uit mijn ouderlijk huis. Mijn moeder heeft er een aantal gekocht op een Chinese markt toen wij nog in Hong-Kong woonde.

 

“Het interieur in mijn ouderlijk huis was een verzameling van herinneringen”

 

close up woonaccessoires studio Maria Elena

 

Wat maakt jouw huis jou thuis? Wat is typisch Maria Elena?

Zowel van mijn man als van mij staan er items in ons huis die verwijzen naar onze jeugd. Het antieke theekastje in onze badkamer is bijvoorbeeld van de oma van mijn man geweest en heeft jaren bij mijn schoonouders gestaan. Verder vind ik het heel leuk om items mee te nemen van mooie reizen die wij maken of items die ik tegenkom op marktplaats of op rommelmarkten. Het combineren van oude antieke/vintage items – welke gepaard gaan met nostalgie – in een modern interieur is wat ons huis echt ons thuis maakt.

Wat is jouw fijnste plek in huis?

De badkamer. We hebben een ligbad en een dubbele wastafel. In ons vorige huis hadden we geen bad (ook geen ruimte voor een bad) en was er 1 wastafel. Het is heel fijn dat er nu twee wastafels zijn. Ook het ligbad wordt veel gebruikt. Zowel door de kinderen als door onszelf.

“Collect moments not things” is een bekende quote. Toch kleven aan sommige spullen nou eenmaal de mooiste herinneringen. Welke zijn dat voor jou?

Absoluut! Voor mij zijn een groot deel van de meubels in ons huis écht herinneringen. Ze geven mij een nostalgisch gevoel. Ze houden herinneringen levend en maken tegelijkertijd ook nieuwe herinneringen doordat ze nu bij ons thuis staan. Het antieke grenen bed waar ons zoontje in slaapt, is vroeger van mijn broer geweest. Mijn ouders hebben destijds twee antieke bedden gekocht en altijd bewaard. Dit vind ik zo fijn en waardevol. Antiek verveelt nooit. Het is als het ware een soort boek. Het bed krijgt een nieuw hoofdstuk doordat het nu ook in ons huis staat. En wellicht ooit opnieuw een nieuw hoofdstuk als het in het huis van onze kinderen komt te staan.

 

vintage grenen kinderbed

En wat zijn dan jouw favoriete items in huis?

Lastige vraag, want ik ben aan ontzettend veel items gehecht. De rotan rieten pauwenstoel in onze slaapkamer is een all time favoriet. Deze kocht ik voor € 10,00 en ik kreeg er een gratis rotan tafeltje bij. Die vrouw was ontzettend blij dat ze haar zolder had opgeruimd en ik was/ben ontzettend blij met deze eyecatcher. Ook onze Franse antieke hangoor eettafel blijft een favoriet. Verder zijn alle items die (emotioneel) waardevol zijn favoriet.

 

woonaccessoires malawi rotan stoel

tweedehands Delfts blauwe vasen

 

 

Waar haal jij inspiratie voor je huis vandaan?

Letterlijk overal en nergens. Tijdschriften, Marktplaats, Instagram, Pinterest maar ook gewoon op straat. Als ik ergens bijvoorbeeld een bepaalde kleur zie die ik mooi vind, dan sla ik dat op in mijn hoofd. Het kan vervolgens weken/maanden later zijn dat ik die kleur – in een andere setting – tegenkom. In mijn hoofd heb ik dan al bedacht waar deze kleur bijvoorbeeld mooi mee gecombineerd kan worden. Maar ook Marktplaats is een grote inspiratiebron. Je ziet zoveel mooie items voorbijkomen en ik vind het leuk om dan te bedenken hoe het in een bepaald interieur gematched kan worden.

Besteed je meer aandacht aan je huis sinds je kinderen hebt?

Ik ben altijd met interieur bezig geweest. Vroeger schoof ik wat af in mijn slaapkamer. Kledingkast en bed wisselen van plek etc. Sinds ik kinderen heb, is het bezig zijn met je huis/interieur niet meer geworden maar wel anders. Het moet simpelweg praktisch en veilig zijn maar ik wil me ook echt thuis voelen in ons interieur. Het is dus vooral het bedenken waar welke breekbare spullen wel een plekje kunnen krijgen. Ook het speelgoed berg ik graag op in bijvoorbeeld manden die ik mooi vind. Ik probeer continu het evenwicht te vinden. Overdag kunnen ze lekker spelen maar ik wil ‘s avonds ook weer echt een plek voor ons samen hebben.

Als je een hele dag thuis bent met je kinderen, hoe ziet je ideale dag er dan uit?

Een ideale dag met de kinderen thuis is als ze samen aan het spelen zijn en ze in hun eigen fantasiewereld van alles bedenken. Ook ideaal vind ik het wanneer het mooi weer is, ik de openslaande deuren open kan zetten, en ze lekker op de veranda kunnen spelen.

 

“Overdag kunnen ze lekker spelen

maar ik wil ‘s avonds ook weer echt een plek voor ons samen hebben”

 

Wat doe je het liefste als je alleen thuis bent? 

Items in huis wisselen, hoekjes maken, interieur en uitbouwplannen bedenken en schetsen. Heerlijk! Ik wissel regelmatig items in huis, zoals bijvoorbeeld de tapijten. De tapijten van de kinderkamers wissel ik dan bijvoorbeeld om en het kleed in de slaapkamer verplaats ik naar de keuken. Een ander interieur/sfeer creëren met items die je al in huis hebt.

 

close-up woonkeuken en messing kandelaars

Wat zijn voor jou de kleine momenten die het verschil maken op een dag?

Als het zonnetje naar binnen schijnt en ik rustig mijn eerste kopje koffie van de dag kan drinken.

Heb je rituelen die je dagelijks uitvoert in huis?

Elke ochtend maak ik de bedden op en maak ik ze ‘netjes’. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds iedereen weer in een opgemaakt bedje te leggen.

 

“Antiek verveelt nooit. Het is als het ware een soort boek”

 

Nu we met zijn allen thuis zitten komen de muren vast weleens op je af. Hoe zorg je ervoor dat je huis de fijnste plek op aarde blijft?

Regelmatig zoeken we plekjes op buiten de stad. Even wandelen in de natuur is heel fijn. Ook is het fijn om dan, na een lange wandeling, weer thuis te komen en weer te genieten van je eigen plekje.

 

losstaande ronde badkuip badkamer

houten badkamermeubel

_________

Voor meer inspiratie en unieke Marktplaats vondsten studio_mariaelena op Instagram (zeker doen!)

Fotografie door Galleryrobien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *