Femke Buningh baby in artipoppe carrier

(stay at) home stories met…Femke Buningh

Geplaatst in: Home stories 0

In de rubriek (stay at) home stories praat ik met vrouwen die mij inspireren op het gebied van interieur, stijl en hun dagelijks leven. Home stories gaat over het leven in en rondom je huis. De plek waar je leeft, tot rust komt en oplaadt. In je eentje of met je dierbaren. Waar plek is voor liefde, tranen en plezier, een veilige plek die aanvoelt als een warme deken. Waar je herinneringen voor het leven maakt, door het kleine, dagelijkse geluk te vieren.

In deze eerste home stories praat ik met Femke Buningh. Ze woont met Wouter, Jackie en Zeger in een jaren ’20 huis in Breda. Ze Komt uit Zuid- Limburg en werkt als oncologie fysiotherapeut. Femke is een coffee addict, wijn liefhebber en maakt de mooiste beelden van haar interieur, kindjes en close-ups van even prachtige producten. Ik vroeg Femke naar o.a. haar jeugdherinneringen, haar interieurstijl en favoriete items in huis. 

Hoe zag jouw ouderlijk huis eruit?

Voor mij was mijn ouderlijk huis als kind geweldig, een kleine arbeiderswoning (die in mijn gedachte gigantisch was) met een fijne tuin in een rustige wijk. Ons interieur was altijd vrij hysterisch; veel kleuren, vol met schatten uit de natuur en een toonzaal van zelfgemaakte knutselwerken. Daarnaast liepen er twee katten en deze werden dan ook door mij aangekleed en meegenomen in de poppenwagen. Gelukkig leken ze het niet erg te vinden.

Wat is jouw jeugdherinnering aan je ouderlijk huis?

Tekenen of knutselen aan tafel, dat deden wij thuis bijna dagelijks. Veel creatief bezig zijn samen. Kleuren met de stockmar krijtjes en knutselen met spullen uit de natuur; herfstblaadjes, kastanjes of mergelsteen. Deze herinneringen hebben ervoor gezorgd dat ik dit nu ook veel doe met Jackie. Dat vind ik heel bijzonder, ik hoop dat zij en Zeger er later ook met een warm gevoel aan terug denken.

Wat maakt jouw huis jouw thuis? Wat is typisch Femke?

Onze eind jaren twintig woning in Breda hebben we vier jaar geleden volledig verbouwd en op dit moment zijn we bezig met ronde twee waarbij er een opbouw wordt geplaatst en we de eerste verdieping aanpakken. Door de verbouwing gaan we meer leefruimte krijgen wat met de komst van Zeger echt nodig is (hij slaapt nu in onze walk in closet).

Mijn interieurstijl is licht en kalm, ik ben dol op natuurlijke materialen en aardse tinten. Authentieke details die bij het huis horen moesten echt blijven ook de oude krakende trap. Het geeft karakter en daar houd ik enorm van. De meubels zijn een mix van design tot zelf laten maken, vintage en Ikea. Er zijn een aantal spullen die de afgelopen 12 jaar zijn meeverhuisd waaronder een antiek nachtkastje wat nog van mijn ouders is geweest toen ze samen gingen wonen.

Met een nogal chaotische persoonlijkheid heb ik kalmte nodig in mijn interieur. Te veel spullen maken me onrustig, maar zo minimalistisch als we het hadden ingericht voor Jackie en Zeger er waren is het niet meer. En dat mag, we leven hier nu met zijn vieren. Zo opgeruimd als het soms lijkt als je op mijn instagram pagina kijkt is het merendeel van de tijd niet, ik ben ook echt iemand die zooi makkelijk achter een deurtje verstopt, niets is wat het lijkt 😉.

 

“Authentieke details die bij het huis horen moesten echt blijven, óók de oude krakende trap. Het geeft karakter en daar houd ik enorm van”

 

woonkamer interieurinspiratie neutrale woonstijl
Je fijnste plek in huis?

De woonkamer is de plek waar we de meeste tijd rondbrengen als gezin, maar ook met familie en vrienden. Hier worden veel mooie herinneringen gemaakt. Op dit moment zie ik Zeger die zijn eerste stapjes zet aan de tafel en Jackie die heerlijk aan het spelen is. Maar ik denk dat de fijnste plek straks gaat veranderen als we klaar zijn met de verbouwing en een slaapkamer met bad erin krijgen. Heerlijk!

“Collect moments not things” is een bekende quote. Toch kleven aan sommige spullen nou eenmaal de mooiste herinneringen. Welke zijn dat voor jou?

De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan ‘ontspullen’ zoals velen. Maar er zijn een aantal spullen die ik nooit weg zou doen. Zoals het nachtkastje van mijn ouders en een antiek zak horloge van mijn overgrootvader, ik heb hem als kind nog een aantal jaren gekend en tijdens mijn basisschooltijd gingen we er vaak lunchen in de pauze. Als ik dat horloge in mijn handen heb dan brengt het die herinneringen helemaal terug.

En wat zijn dan jouw favoriete items in huis?

Items waar een herinnering aan vast zit zijn mijn favoriet, zo hebben we twee illustraties van Amber de Vreng in huis van de eerste maanden met Jackie. Waarvan een met ons geliefde Rotterdam op de achtergrond. Deze blijf ik zo mooi en bijzonder vinden.
Verder word ik heel blij van mooie verlichting. Na veel twijfelen of het niet een ´trend´ item was hebben we toch de Georgesstore lamp gekocht en deze brengt een hele fijne sfeer vooral nu in de donkere dagen, we zijn er heel blij mee.
Wat betreft kinder items is de playstand van Woodchuck zo´n aanrader. Toen we een speelplek voor Jackie wilden creëren moest het iets zijn wat bij ons interieur paste. We hebben niet veel ruimte in huis en vinden het belangrijk dat de woonkamer wel nog ´onze´ woonkamer is. Er wordt elke dag aan gespeeld en er zijn zoveel mogelijkheden voor fantasierijk spel wat maakt dat er optimaal gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast staat hij ook nog eens prachtig, een win-win!

Waar haal jij inspiratie voor je interieur vandaan?

Veel inspiratie haal ik van Instagram, ik bewaar foto’s waar ik blij van word in mapjes om later terug te kijken. Maar ik haal ook veel inspiratie uit onze reizen en dan met name hotel inrichtingen. Dat gevoel wat je hebt als je binnenkomt in een hotelkamer, dat wil ik straks proberen ook in onze eigen slaapkamer te creëren. Dat alle kleuren en materialen in balans zijn, veel kussens en mooie kwaliteit bedlinnen. Dat straalt dan direct luxe uit. Nooit besparen op bedlinnen.

Besteed je meer aandacht aan je huis sinds je kinderen hebt?

Ja en nee. Wel wat betreft de inrichting; het moet voelen als een warme plek waar je graag samen bent. Het afgelopen jaar zijn we veel meer thuis geweest en dat zorgt er bij mij wel voor dat ik verander drang krijg. Het helpt om af en toe kleine veranderingen te maken, net even een andere indeling om het spannend te houden. Het huishouden daarentegen heeft minder aandacht sinds er kinderen zijn. Toen alleen Jackie er was lukte het mij nog om elke dag alles bij te houden, nu met Zeger erbij zitten er vaak te weinig uren in een dag en kies ik vaker voor quality time in plaats van het huishouden.

Een hele dag thuis met je kinderen, hoe ziet je ideale dag er dan uit? Of wat doen jullie het liefste? Hebben jullie rituelen in huis die heilig zijn? Bijv. altijd samen eten, een bepaalde plek waar jullie het liefste tijd doorbrengen met zijn allen? 

De meeste dagen beginnen we met ontbijt aan tafel, de lichten nog gedempt en vaak de muziek aan. Het ontbijt is havermout want dat is Jackies favoriet. En koffie voor mij (kleine verslaving). Zeger zit er tegenwoordig ook bij en krijgt een boterham of pap. Op de dagen dat ik niet werk lopen we vaak nog even in pyjama en beginnen we de dag wat rustiger, of we kleden ons juist meteen aan en gaan rond zonsopkomst een stuk lopen in het Markdal waar de natuur zo mooi is in de ochtend.
We zijn graag buiten. Naar het bos of de speeltuin al is die laatste nu dicht in verband met de maatregelen. Veel in de natuur zijn vind ik belangrijk zowel voor mij als voor de kinderen. Rond een uur of 12 lunchen we samen en hierna gaat Zeger slapen. Wanneer Jackie en ik dan even tijd met zijn tweeën hebben gaan we het liefst samen kleuren, knutselen of spelen met Grapat speelgoed aan de eettafel.

Wat doe je thuis het liefste als je alleen bent?

Yoga legging plus grote trui aan en heerlijk op de bank een serie kijken. Of in de avonduren een glas wijn en een film. Verder vind ik het ook leuk om creatief bezig te zijn zo maakte ik laatst een pop voor Jackie via een workshop van Studio Escargot. Op dit moment kan ik me uren vermaken met het maken van moodboards voor onze nieuwe kamers straks. Het uitzoeken van muurkleuren, stoffen en meubels dan verlies ik de tijd echt uit het oog. Dat heb ik trouwens ook met Instagram, door al die fijne beelden en inspiratie kan ik soms echt te lang op mijn telefoon zitten in de avond.

 

“Als ik dat horloge in mijn handen heb dan brengt het die herinneringen helemaal terug”

 

Wat zijn voor jou de kleine momenten die het verschil maken op een dag?

In de drukte van de dag soms heel even stil staan en observeren. Goed rondkijken en inzoomen op de details. Hoe Jackie naar me kijkt, haar haren die wild alle kanten op staan en haar handen die steeds meer op die van mij gaan lijken. Zeger hoe hij helemaal gefascineerd naar mijn mond kijkt als ik een liedje voor hem zing, de pret in zijn ogen. Ze worden zo snel groot, ik kan het soms niet bevatten als ik naar ze kijk hoe snel de tijd gaat. En het besef dat mijn ouders ook zo naar mij hebben gekeken. Dat komt soms wel binnen op die momenten.

Zijn er rituelen die je dagelijks uitvoert in huis? 

In de ochtend maken we de bedden op en gaan de ramen open, frisse lucht vind ik heerlijk. Het liefst zou ik nog slapen met het raam open maar Wouter denkt daar anders over. Voor we naar beneden gaan verzamel ik de was zodat die er meteen in kan, er is altijd wel was soms begrijp ik niet waar het vandaan komt. En het eerste wat ik doe als ik beneden kom is koffie maken.

Nu we met zijn allen thuis zitten komen de muren vast weleens op je af en wil je niets liever dan even weg zijn thuis. Hoe zorg je ervoor dat je huis toch weer dé plek is waar je graag naar terugkeert?

Op dit moment zitten we nog midden in onze verbouwing en vind ik het erg lastig om thuis tot rust te komen omdat er veel mensen zijn de hele dag. Maar hiervoor maakte ik het thuis gewoon nog gezelliger. Bijvoorbeeld met de lampjes van FAR wool, ze gaan hier in de vroege ochtend en avond aan. Licht brengt zoveel gezelligheid. Zelf cake of koekjes bakken waardoor het huis heerlijk gaat ruiken. Verder ben ik dol op kussens en plaids voor op de bank en dan ´s avonds samen met Wouter en twee kinderen tegen me aan, dat is de beste plek.

_____

Volg Femke op Instagram voor meer (interieur)inspiratie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *