6 x geruststellende slaapfeitjes over baby's

6 x weetjes over baby’s en hun slaapgewoontes

Geplaatst in: lifestyle, mother love stories 1

Slaap en baby’s, je kunt er boeken vol over vinden. En je hebt er wellicht al vaker iets over gelezen als je een kindje hebt dat nog niet zo goed zelf (alleen) kan slapen. Er zijn zoveel boeken en zoveel regels over wat ‘hoort’ als het om slapen gaat, wat is nou wijsheid? Ik claim overigens niet de wijsheid in pacht te hebben want elk kindje, zwangerschap, bevalling en leefsituatie is weer anders. Ik ben ervan overtuigd dat dit allemaal invloed heeft op hoe je kindje slaapt en dat er niet één methode is die op elk kindje toepasbaar is.

Zwanger van mijn tweede kindje

Zelf heb ik het internet afgezocht na Olivia’s geboorte omdat slapen voor haar (en voor ons) niet vanzelfsprekend was. Ten einde raad heb ik alle hulpmiddelen en advies maar even gelaten voor wat het was, en nu ik weet dat er geen ‘standaard’ is, gaat het gelukkig een stuk beter. Echter, nu ik zwanger ben van ons tweede kindje (lees hier over mijn eerste trimester en mijn tweede trimester), ben ik me weer meer aan het verdiepen in pasgeboren baby’s en hun slaapbehoeftes. Want dit onderwerp blijft me fascineren (en frustreren).

6 x weetjes over over baby’s en slaap

Hoe vaak ik s’nachts wel niet heb gedacht: waarom is ze nou weer wakker? Nu weet ik dat dat normaal is (zie hieronder). Misschien is het informatie die jou al bekend was, of is het voor jou juist ook een eye-opener (ik hoop het laatste!). Hoe dan ook, deze 6 weetjes over baby’s en slaap kunnen wel even verhelderend werken (als je midden in een niet-slapen fase zit).

 1. Baby’s hebben een korte slaapcyclus

  Baby’s gaan van een lichte slaap (beter bekend als REM slaap) over naar een diepe slaap (NREM), elke 50-60 minuten. Het ene baby’tje valt na deze cyclus zelf weer in slaap en het andere baby’tje heeft even wat bevestiging nodig van zijn of haar ouders. Onlangs luisterde ik een interessante podcast van de eerste slaapcoach van Nederland, Susanne Willekens via De Atleetfabriek (hier te beluisteren via Spotify) waarin zij haar kennis en ervaring deelt over slaap bij en voor baby’, (hierover schreef ze ook een boek, Slaap!) Zeker de moeite waard om even terug te luisteren (en het boek te lezen).

 2. Baby’s zijn pas na ongeveer 20 minuten in een diepe slaap

  Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat een baby’tje in een diepe slaap is. Als je baby in de eerste minuten nadat hij of zij in slaap is gevallen veel wakker wordt, dan kan dit wellicht liggen aan teveel omgevingsgeluid of andere prikkels. Probeer de omgeving, zeker de eerste paar minuten van hun slaap, zo prikkelarm mogelijk te maken.

 3. Baby’s leren in hun slaap

  Gedurende de REM slaap neemt de bloedstroom naar het brein enorm toe en maakt het lichaam bepaalde zenuw proteïnen aan. Van deze proteïnen wordt gedacht dat deze de hersenactiviteit stimuleert en dit zou vervolgens weer zorgen voor een optimale ontwikkeling van je kindje.

 4. Het is normaal dat baby’s s’nachts wakker worden

  Helaas voor ons volwassenen, maar voor pasgeboren baby’s is het van levensbelang dat ze s’nachts een paar keer wakker zijn zodat ze gevoed, verschoond (en geknuffeld) kunnen worden. Daarnaast hebben ze nog geen dag- en nachtritme wat betekent dat je er als ouders vaker dan je lief hebt uit moet. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de eerste drie maanden het slaaptekort goed aankunnen vanwege de hormonen die zij aanmaken. Na vier maanden schijnt dit af te nemen en kan het slaapgebrek parten gaan spelen (waarschijnlijk ook omdat de meeste vrouwen dan weer aan het werk gaan, borstvoeding veel energie kost en je nog herstellende bent van een zwangerschap en bevalling).

 5. Je kunt het niet forceren (een no-brainer)

  De ene baby slaapt na een paar weken door en de ander heeft nog vaak een knuffel of aai over zijn bol nodig. Waar het aan ligt? Ik heb geen idee. Zelf hebben wij van alles geprobeerd en uiteindelijk met meer structuur en duidelijkheid een fijner slaappatroon kunnen ontwikkelen. Hoewel slaapgebrek je echt parten kan spelen, denk ik dat het heel normaal is dat veel kinderen nog bevestiging nodig hebben van ouders / verzorgers. Eerst zitten ze 9 maanden lang, warm en geborgen, in je buik en als ze eruit zijn ‘moeten’ ze meteen heel veel. Hoe graag je zelf ook wilt slapen, je kunt slapen niet forceren.

  Haal de scherpe randjes eraf

  Wat wij deden als we echt even een nacht wilden doorslapen (omdat dat heel erg nodig was op dat moment), is Olivia een nachtje laten slapen bij (schoon)ouders of andere familie waar ze zich fijn voelde. Een nachtje goed slapen kan een wereld van verschil betekenen voor jezelf en zo kun je er weer even tegenaan. Hoewel het dus geen permanente oplossing is, kan het wel helpen om de ‘scherpe randjes’ er even af te halen. Wat ook handig is aan zo’n nachtje logeren is dat je erachter kunt komen hoe je kindje op een andere plek slaapt. Olivia sliep bij (schoon) ouders altijd 14 uur achter elkaar…dat was dus wel even slikken voor ons.

 6. Alle baby’s (en ouders) zijn anders

All fun and games, maar als je een baby’tje hebt dat niet wilt slapen ben je alle adviezen, of ‘zo hoort het tips’  waarschijnlijk wel beu. Been there, done that. Wij hebben altijd ons gevoel gevolgd en pas rond de 2e verjaardag van Olivia (na allerlei oorzaken te hebben uitgesloten) ging het beter. Kortom, elke baby en elke ouder is anders. Toch kan het geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die gebroken nachten heeft, dat het soms gewoon zwaar is met een kleintje of om te beseffen dat het allemaal maar tijdelijk is.

Hoe slaapt of sliep jouw kindje toen het zo klein was? Alle tips zijn welkom hieronder in de comments, je weet nooit wie er wat aan heeft!

__________

Afbeelding: Anouk van Dongen Photography en Lieve.Julan

 1. vurtilopmer
  | Beantwoorden

  Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided bright clear idea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *