Je kindje veilig laten slapen met behulp van de TOG-waarden

Je kindje veilig laten slapen met behulp van de TOG-waarden

Geplaatst in: lifestyle 1

Hoe kun je je kindje veilig laten slapen met steeds extremere temperatuurverschillen? Toen ik dit artikel schreef was het s’nachts soms al behoorlijk fris en nu zitten we weer midden in een hittegolf. Er is een handig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om na te gaan of jouw kindje veilig en comfortabel (en niet te warm of te koud) kan slapen, namelijk met de TOG-waarden.

Thermal Overall Grade

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre o.a. dekens, slaapzakken, en inbakerdoeken lichaamswarmte vasthouden. Deze TOG waarde is belangrijk omdat warmtestuwing wiegendood kan veroorzaken. Naast het risico op warmtestuwing kan een verhoogde temperatuur ook zorgen voor onrust en slaapproblemen bij je baby.

Noot: de TOG waarde is slechts een advies en hangt natuurlijk af van de omgevingstemperatuur en de temperatuur van je baby. Daarnaast zou ik ook altijd afgaan op je eigen gevoel, want ik geloof dat dat nog altijd de beste raadgever is. Dus voel eerst of je baby het te warm of te koud heeft en pas daarop de keuze voor dekens en kleding aan.

  • De TOG (Thermal Overall Grade) loopt van 0 tot 4.
  • Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het product (en hoe kouder de omgeving is).
  • De TOG-waarde geldt bij kamertemperatuur en niet buitenshuis.

Constante kamertemperatuur

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een constante kamertemperatuur die ligt tussen de 16 en 20°C. De richtlijn is als volgt: bij een gemiddelde kamertemperatuur van 16 -20°C moet er een TOG-waarde aan worden gehouden van 2.5 tot max 3.0 TOG. Je kunt ervoor kiezen om een dikke slaapzak aan te doen, of te werken met laagjes, zoals een romper, pyjama en slaapzak om zo op de gewenste TOG-waarde uit te komen.

Omgevingstemperatuur Max.toegestane TOG-waarde Te gebruiken bedtextiel
Tot 16 graden 4,0 TOG 1.     Dekens + slaapzak

2.     Meerdere dunnen dekens met laken of overtrek

16 – 20 graden 3,0 TOG Slaapzak + dunne dekens met laken of overtrek
20 – 22 graden 2,0 TOG Dunnen dekens met laken
23 – 24 graden 1,5 TOG 1.     Luier met laken

2.     Luier met romper

Boven de 26 0,5 TOG Alleen een luier

Voorbeeld: een slaapzak met een TOG van 2,3/2.5 is ideaal voor een slaapkamer met een temperatuur tussen 16 en 20°. Is je kamer dus warmer, dan ga je naar een slaapzak met een lagere TOG waarde (1). Is je kamer frisser, ga je naar een slaapzak met een hogere TOG waarde. Bij de meeste merken kun je wel vinden hoe dik / dun de producten zijn, anders kun je het natuurlijk ook altijd even opvragen als je twijfelt.

Werk met laagjes

Voor het opmaken van het bedje gelden dezelfde regels: eerst je gevoel volgen en kijken hoe je baby erbij ligt. Met laagjes werken is gemakkelijk omdat je snel iets kunt weghalen of juist kunt toevoegen. Werk bijvoorbeeld met een wieglaken en een wiegdeken bij koudere temperaturen en haal de deken weg als de temperatuur weer wat omhoog gaat.

Ik had al wel eerder gehoord van de TOG-waarden maar had me er eerlijk gezegd nog niet in verdiept. Toen Olivia werd geboren, en nog steeds eigenlijk, doe ik de meeste dingen op gevoel. De TOG waarden vind ik echter wel een handig hulpmiddel. Wij wonen in een nieuwbouwhuis en deze zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat, als er eenmaal warmte in huis hangt, deze ook lang blijft hangen. Terwijl de buiten temperatuur afkoelt, kan het bij ons binnen nog steeds 23+ graden zijn. Handig om te weten hoe het dan ongeveer ‘hoort’. Kende jij de TOG-waarden al? Of doe jij ook alles gevoel? Tips en ervaringen over dit onderwerp zijn natuurlijk welkom, je kunt ze delen in de comments hieronder.

  1. vurtil opmer
    | Beantwoorden

    I delight in, lead to I discovered exactly what I was looking for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *