Mother Love Stories met Mandy van Momma Luv

Geplaatst in: mother love stories 3

Wat begon als een idee tijdens haar zwangerschap groeide uit tot een prachtige stichting die zwangere vrouwen in Nederland koppelt aan zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. In deze Mother Love Story lees je het verhaal van Mandy Ladan, moeder van twee dochters en founder van stichting MommaLuv. Ik sprak met haar over duurzaamheid, dankbaarheid en het najagen van dromen. 

Kun je in het kort vertellen wat MommaLuv voor stichting is?

MommaLuv koppelt zwangere vrouwen in NL aan een zwangere in een ontwikkelingsland die ongeveer tegelijk is uitgerekend. Als het kindje in NL is geboren, vragen de ouders aan vrienden en familie in plaats van kraamcadeaus een donatie voor deze moeder en kopen we een MommaLuv-pakket. Een baby opstartpakket met basisbenodigdheden. Spullen die de moeders niet zelf kunnen aanschaffen maar wel van belang zijn voor een nieuw leven, zoals een klamboe, dekens, kleertjes en verzorgingsproducten. Je kunt het zien als een gift van baby tot baby. De baby die in Nederland is geboren geeft symbolisch zijn cadeaus door aan een pasgeboren kindje in een ontwikkelingsland.

Je krijgt meerdere malen foto’s toegestuurd en dit maakt deelname aan MommaLuv heel persoonlijk. MommaLuv is inmiddels actief in 9 landen. We steunen de lokale economie in die landen omdat alles lokaal wordt gekocht. Dit doen we zoveel mogelijk bij vrouwelijke ondernemers. Iedereen weet dat het geld dat een moeder verdient in de eerste plaats wordt besteed aan haar kinderen.

Met MommaLuv geef je vrouwen in ontwikkelingslanden een gezicht en zorg je dat deze vrouwen en hun kindjes in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Waarom is het zo belangrijk dat MommaLuv er is?

Ik denk dat wij in Nederland maar zo weinig weten over hoe schrijnend de situatie in ontwikkelingslanden kan zijn. Maar ook dat we soms niet beseffen hoe goed we het hier hebben. In een land als Ghana bijvoorbeeld, waar wij o.a. werken, is de kloof tussen arm en rijk enorm. We koppelen niet zomaar elke zwangere vrouw in Ghana aan een zwangere in Nederland. Hierbij hanteren we een zogenaamde ‘list of vulnerability’. Dit is een lijstje wat wij afgaan, waarbij we kijken of deze vrouw een inkomen heeft, of ze andere kinderen heeft, een echtgenoot enz. De moeders die vrijwel niets hebben en onze hulp het hardst kunnen gebruiken, helpen wij.

Wat wij doen met MommaLuv is maar eenmalig, maar het is wel zo belangrijk. Denk aan zoiets simpels als een klamboe. In Liberia krijgt de helft van de kindjes in het eerste jaar malaria, een klamboe kan daar een enorm verschil maken. Liberia is het meeste bijzondere MommaLuv-land, de mensen hebben daar de meeste vreselijke dingen meegemaakt. Oorlog en Ebola, nog niet zo lang geleden. Toch heb ik niet het idee dat mensen doodongelukkig zijn. Ze hebben niets, maar ze weten ook niet hoe het is om wel iets te hebben. Dat werkt voor mij relativerend.

Er lijkt de afgelopen maanden een enorme toename aan aandacht te zijn voor duurzaamheid, duurzaam leven en meer aandacht voor je medemens. Merk je dit ook in het aantal giften en aanmeldingen?

Ja, steeds meer! MommaLuv is in 2011 opgericht. Toen was dat voornamelijk om moeders en baby’s in ontwikkelingslanden te helpen, maar inmiddels is er een groot extra doel bijgekomen, namelijk het tegengaan van de overconsumptie. Dat was in 2011 nog niet aan de orde, veel mensen waren toen niet bezig met bewust leven. Het afgelopen jaar zijn we echter meer gegroeid dan ooit. Mensen willen minder spullen in huis hebben en meer voor een ander kunnen betekenen. Onder andere ook om de overconsumptie tegen te gaan en wat beter voor de wereld te zorgen.

Door de verhalen die je hoort via MommaLuv kan ik me voorstellen dat je anders in het leven bent gaan staan. Ben je dankbaarder geworden door het werk wat je nu doet?

Ja, zeker. Dit komt vooral door de reizen die ik heb gemaakt voor MommaLuv. Toen ik de eerste reis ging maken, was mijn jongste dochter 1 jaar en ik ging toen 8 dagen weg. Dat was best heftig, maar ik voelde heel erg dat ik dat moest doen. Het was een mooie ervaring die ervoor zorgde dat ik dacht: ik ben naast moeder ook nog gewoon Mandy die van reizen houdt. Tijdens die reis heb ik elke dag wel wat tranen gelaten, het was zo indrukwekkend om al die kinderen van mijn dochters leeftijd (1 en 3 waren ze) te zien en me af te vragen: wat hebben zij? Het meest confronterend was het om Vicky te ontmoeten. Zij was het allereerste MommaLuv-kindje dat ik drie jaar eerder aan mijn eigen dochter Gioia gekoppeld had. Ze zat daar in een hutje, sliep op een koud matrasje, er was niks uitdagends voor haar in die omgeving. Na een aantal dagen zei mijn contactpersoon: nu is het genoeg met die tranen. Mensen doen hun best om hun hut op te ruimen en je te verwelkomen, zij begrijpen niet waarom je huilt. Huilen doe je thuis maar. Eenmaal thuis heb ik veel van die reis verwerkt en tegenwoordig gaat het stukken beter. Ik heb ook echt alle energie nodig om op die reizen pakketten te verspreiden en vreugde over te brengen bij de mensen daar.

Mandy Ladan MommaLuv

 

Tijdens je eerste zwangerschap kwam je op het idee van MommaLuv, heb je altijd al de droom gehad om te ondernemen?

Nee, dat heb ik echt nooit eerder bedacht. Ik ben leerkracht van oorsprong. MommaLuv is ontstaan vanuit een eigen behoefte. Ik wilde heel graag geen kraamcadeaus krijgen, maar juist een donatie doen aan een goed doel. Grote organisaties trokken ons echter niet, we zochten meer 1 op 1 contact. Toen ben ik gaan zoeken en kwam ik erachter dat zoiets nog helemaal niet bestond. Toen besloot ik het zelf op te zetten. Ik mailde wat rond en zocht naar 3 zwangere vrouwen die rond april 2011 waren uitgerekend. Die waren zo gevonden! Ik was verbaasd dat het concept nog niet bestond, het is zo’n simpel idee. Niet veel later kreeg ik van twee grote hulporganisaties een mail met de vraag of ik mijn project met hun wilde bespreken. Toen wist ik dat het een gouden idee was. Ik kreeg al snel de vraag van collega’s en mensen via zwangerschapsyoga, of ik ze niet ook kon koppelen. Ik heb het een hele tijd naast mijn baan gedaan, als hobby. Toen zijn we gaan trouwen, hebben we een huis gekocht en een tweede kindje gekregen. Na de geboorte van onze tweede dochter moest ik een keuze maken. Ga ik hiermee door, of blijft het puur een hobby? Toen heb ik echt gekozen voor MommaLuv. Dat was in 2014 en in 2015 won ik de ‘Mama of the year award’. Ik kreeg telkens de bevestiging dat ik goed bezig was. Ik ben zelfs doorgedrongen tot de finale van een wedstrijd van de Bill Gates Foundation en het afgelopen jaar was ik genomineerd voor de Viva 400 awards.

Tijdens mijn zwangerschap werd mijn creativiteit heel erg getriggerd en tijdens de kraamperiode kwam ik op het idee van The Love Label. Olivia zij inspireert mij om het beste uit mezelf te halen, maar ook om in het nu te leven. Op wat voor manier inspireren jouw kinderen je?

Deze twee zijn verweven voor mij. Als Gioia, mijn oudste dochter er niet zou zijn, zou MommaLuv er niet zijn. Zij was niet gepland, maar ik vind het nog steeds een mooi idee, dat zij ervoor koos dat wij op dat moment haar ouders werden. En door haar weet ik ook; de dingen lopen zoals ze moeten lopen. Het feit dat ik toen zwanger werd waardoor ik nu al iets oudere kinderen heb en een prachtig gezin. Ik heb de mooiste baan ter wereld doordat zij er is. Ik heb elke dag de kans iets te betekenen. Zij inspireren mij elke dag. Onlangs nog hoorde ik Gioia op de bank met een vriendinnetje praten terwijl ze een fotoboek aan het bekijken waren. Haar vriendinnetje vroeg: is je beroemd of zo? Toen antwoorde Gioia: ‘een soort van, mijn moeder helpt arme moeders’. Dat maakt me zo trots en zij bevestigt op zo’n moment waar ik mee bezig ben. Dat ik het goede doe en heb gekozen. Mijn droom is om ze ooit mee te nemen op een reis, om ze te laten ervaren hoe het is in een land waar wij MommaLuv pakketten verspreiden. Ik denk dat dat een prachtige ervaring is voor kinderen, maar wel als ze iets ouder zijn.

Op je website zeg je: “Voor mij is het op momenten nog steeds onwerkelijk dat wat begon met een mooi idee tijdens mijn eerste zwangerschap, uit heeft kunnen groeien tot de mooie stichting die het nu is. Voor mij hét bewijs dat je je droom kunt leven. Ik voel me een gezegend mens”. Heb je een advies aan vrouwen die ook hun droom willen najagen?

Zeker weten. Mijn advies of datgene wat ik heb geleerd is dat er nooit een perfect moment zal komen om te starten. Vooral als je moeder bent zal je altijd excuses kunnen vinden in je kinderen. “ik wacht tot ze naar school gaan, dan heb ik meer vrijheid”. Zeker als je kinderen hebt wil je ze zekerheid kunnen bieden, maar dat is ook de grootste barrière om te starten / niet te starten. Een mooie quote die hierbij aansluit: “You can wait until the moon and stars are aligned with the sun, but it will never happen”.

Het motto van The Love Label is ‘there is beauty in simplicity’. Van welke kleine dingen kun jij genieten?

Doordat ik nu mijn tijd dat ik aan MommaLuv werk goed afgebakend heb (mijn ‘werktijd’ is wanneer mijn dochters op school zitten), kan ik veel meer genieten van de tijd samen met de meiden, met mijn gezin. Een aantal jaar terug had ik vaak een onrustig gevoel, omdat ik altijd nog zoveel aan MommaLuv kon en wilde doen. Dan kon ik minder genieten van de ‘vrije tijd’ met de meiden, omdat een deel van mij eigenlijk ook achter de laptop wilde kruipen. Nu ben ik veel meer ontspannen en dan is het heerlijk om op een woensdagmiddag bijvoorbeeld lekker even naar het strand te gaan met de meiden (10 minuten fietsen!) en met volle aandacht bij hen te zijn.v

Wil je meer weten over MommaLuv en wil je een aanstaande moeder steunen door middel van een gift. Ga dan naar MommaLuv en volg Mandy / MommaLuv op Instagram, voor nieuws en updates.

3 Responses

 1. vurtilopmer
  | Beantwoorden

  Very interesting subject , regards for posting.

 2. vurtil opmer
  | Beantwoorden

  You made some nice points there. I did a search on the issue and found most guys will approve with your website.

 3. Ervin Filburn
  | Beantwoorden

  This web site is my breathing in, really great design and perfect articles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *