Florrie Walraven vrouw achter laptop

Mother Love Stories met Florrie Walraven van webshop Reiger & de Raaf

Geplaatst in: mother love stories 1

Deze week in een nieuwe ‘Mother Love Stories’, een gesprek met Florrie Walraven. Mommy to be, Mindful Pedagoog en eigenaresse van Reiger en de Raaf. Een prachtige webshop met duurzaam en antroposofisch speelgoed. Ik sprak met haar over Antroposofie, de balans tussen werk en privé, vrijheid en haar werk als pedagoog.

Reiger en de Raaf verkoopt duurzaam en antroposofisch speelgoed. Wat is er anders aan dit speelgoed dan ‘gewoon’ speelgoed?

Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Vaak is het speelgoed niet tot in detail uitgewerkt. Een poppetje heeft bijvoorbeeld een vrij neutrale gezichtsuitdrukking; zo kan het kind zelf bepalen of de pop boos, blij of verdrietig is.

Duurzame materialen

Bij ‘normaal’ speelgoed is dat soms natuurlijk ook het geval, maar het verschil zit ‘m denk ik vooral in het productieproces van antroposofisch speelgoed: het is vaak handgemaakt van duurzame en natuurlijke materialen zoals hout, vilt en wol. In onze shop vind je niks van plastic! Omdat we van veel mensen hoorden dat ze niet wisten wat antroposofisch speelgoed precies is heb ik er een stukje over geschreven op onze website.

Ben je zelf opgevoed volgens de Antroposofische stroming of ben je hier naarmate je ouder werd geïnteresseerd in geraakt? En wat vind je zo mooi aan deze stroming?

Ik kom uit een Montessori gezin. Mijn moeder is Montessori juf en mijn zus en ik zaten op een Montessori basisschool. Nu zijn de opvattingen van Montessori weer anders dan die van Steiner (de grondlegger van de Antroposofie), maar er zijn ook zeker overeenkomsten. Wij hadden thuis ook altijd een seizoenstafel bijvoorbeeld. Later tijdens mijn studie Pedagogiek leerde ik meer over andere stromingen waaronder de Antroposofische- of Steiner stroming. Het mooie aan deze stroming vind ik dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de fantasie van een kind. Dat kinderen veel langer écht kind mogen en kunnen zijn. En dat de veel meer ‘schoolse’ zaken (zoals rekenen en taal) pas later aan bod komen, wanneer kinderen hier vanuit hun intrinsieke motivatie interesse in tonen.

Kun je, in het kort, voor mensen die hier niet bekend mee zijn, uitleggen wat Antroposofie inhoudt?

De Antroposofie is een geesteswetenschap of filosofie. Volgens de antroposofie leer je door het opdoen van ervaringen en inzichten hoe de wereld in elkaar zit. In deze filosofie wordt er van uit gegaan dat ieder kind zichzelf vanuit intrinsieke motivatie wil ontwikkelen. De creativiteit en het eigen initiatief van het kind worden heel belangrijk gevonden. Wij als volwassenen zijn er vooral om interesses van kinderen op te merken en ze hierin vervolgens te ondersteunen en stimuleren. We hebben geen sturende rol.

Naast het runnen van Reiger en de Raaf heb je ook nog een eigen praktijk ’de mindful pedagoog’. Kun je hier iets meer over vertellen?

Ik ben opgeleid tot pedagoog en heb de trainingen tot ‘Mindful Parenting Teacher’ aan het trainingscentrum van de UvA gedaan (mindful ouderschap & mindful met je baby). Ook geef ik cursussen babymassage. Vandaar ‘De Mindful Pedagoog’. Ouders van tegenwoordig ervaren veel stress, door het ouderschap maar ook omdat ze tegelijkertijd goede werknemers, leuke vrienden en een lieve partner willen zijn Mindfulness en massage zijn twee instrumenten om het ouderschap met minder stress te beleven. Of in ieder geval om minder last te hebben van de stress. Met mijn praktijk ‘De Mindful Pedagoog’ bied ik cursussen aan om ouders hierin te begeleiden. Dit staat nog wel in de kinderschoenen, er moet nog veel gebeuren aan de website en aan alle marketing er om heen. Voor nu heb ik even genoeg te doen met Reiger en de Raaf, maar de ‘De Mindful Pedagoog’ is zeker een doel voor volgend jaar.

Je runt twee bedrijven. Wilde je altijd al ondernemer worden?

Ja, eigenlijk wel. Tijdens mijn studie pedagogiek zei ik altijd al dat ik een eigen praktijk wilde beginnen. Maar omdat ik het ook belangrijk vind om te leren van mensen met meer ervaring ben ik eerst in loondienst gaan werken. Dat was heel erg leuk en leerzaam, maar het ‘moeten’ vergaderen, ‘moeten’ halen van deadlines door iemand anders opgelegd, en bijvoorbeeld aanwezig ‘moeten’ zijn op een bepaald tijdstip, dat ging me steeds meer tegen staan. Vooral omdat ik er de meerwaarde niet van inzag. Als ik ooit een van mijn bedrijven uitbouw en personeel ga aannemen wil ik mijn personeel zo flexibel mogelijk laten werken. Sommige mensen zijn nou eenmaal productiever in de avond dan in de ochtend. Wie ben ik om dan te zeggen dat je altijd om 08:30 aanwezig moet zijn? Dus om je vraag te beantwoorden: ja ik wilde altijd al ondernemen, en na 4 jaar loondienst is dat gevoel alleen maar bevestigd.

Met een eigen webshop en praktijk bestaat het gevaar dat je 24/7 bezig bent. Hoe zorg je voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning?

Ik merk inderdaad dat sinds ik voor mezelf begonnen ben er geen duidelijke scheiding meer is tussen werken en vrij zijn. Vroeger was het 5 dagen werken, 2 dagen weekend. Zo werkt het nu niet meer. Maar ik ben eigenlijk heel erg gemakkelijk in het indelen van mijn tijd: soms neem ik ineens een hele dag vrij omdat ik daar zin in heb, of wordt een koffietje van een uurtje een lunch van 3 uur. Het gevolg is dat ik dan ’s avonds dingen moet doen. Dat vind ik niet erg, want ik heb mijn ontspanning dan overdag al gehad.

Side note: ik ben me wel bewust van het feit dat ik dit nu heel gemakkelijk kan doen omdat er nog geen kindje is waar ik rekening mee moet houden. We gaan zien hoe dit gaat als hij* er eenmaal is. *Florrie en haar vriend weten het geslacht van hun kindje al, maar houden dit nog even voor zichzelf. Gemakshalve gebruik ik nu even ‘hij’ en ‘hem’.

Ik las dat ‘vrijheid’ een van je belangrijkste kernwaarden is. Biedt Reiger en de Raaf je genoeg vrijheid? Uit eigen ervaring weet ik dat een webshop je nogal kan opslokken namelijk en dat vrijheid soms ver te zoeken is.

Vrijheid is voor mij vooral dat ik kan werken van waar ik wil en wanneer ik wil. Reiger en de Raaf beperkt me daar tot nu toe nog niet in. Als we besluiten een paar dagen weg te gaan dan zetten we op de website dat de pakketten pas vanaf een bepaalde datum weer verzonden worden. Dat heeft natuurlijk een negatieve invloed op de bestellingen. Maar dat vind ik niet erg: ik zou het pas erg vinden als ik niet meer op vakantie kan gaan wanneer ik wil omdat ik ergens aan ‘vastzit’. Vorig jaar hebben we 3 maanden op Bali gewoond. Dat willen we in de toekomst heel graag weer doen. Ik zie de webshop daarin niet als een stoorzender; eerder iets waar we even een oplossing voor moeten vinden, en ik geloof dat er opties genoeg zijn.

“Vrijheid is voor mij vooral dat ik kan werken van waar ik wil en wanneer ik wil. Vorig jaar hebben we 3 maanden op Bali gewoond. Dat willen we in de toekomst heel graag weer doen”.

 

Je bent zwanger van je eerste kindje, van harte gefeliciteerd! Waar verheug je je straks het meeste op als moeder?

Dankjewel! Ik verheug me er ontzettend op om ons kindje te leren kennen. Ik heb zin om te zien hoe hij zich ontwikkelt en om te zorgen voor een fijne omgeving waarin we ons alledrie goed voelen.

man en vrouw omhelzen elkaar

Florrie met haar vriend Jelle met wie zij samen Reiger en de Raaf runt. 

Met een eigen bedrijf en een kindje in je buik heb je ook momenten van ontspanning nodig. Wat doe jij aan self-care en wil je enkele tips of rituelen met ons delen?

Er zijn geen dingen die ik op vaste dagen of tijden doe. Ik ga naar yoga als ik daar zin in heb, ik maak een wandeling als ik daar zin in heb, en ik mediteer als ik daar zin in heb. Ik merk eigenlijk vooral dat ik, nu ik zwanger ben, veel beter voor mezelf kan bepalen van welke mensen ik energie krijg en van welke mensen juist niet. Ik ben er beter in geworden mezelf te omringen met de ‘energie-gevers’, en de fear of missing out heb ik ook niet meer. Dat besef geeft me heel erg veel rust en ontspanning.

Welke boodschap wil je je aanstaande kindje meegeven?

Allereerst hoop ik dat ik nooit (onbewust) mijn eigen verwachtingen en dromen op hem zal projecteren. Ik hoop dat het me lukt om hem op te laten groeien tot een zelfstandig persoon met eigen ideeën en gedachten. Iemand die staat voor zijn eigen idealen en daar achteraan gaat.
Een concrete boodschap vind ik nog moeilijk omdat ik denk dat dat ook afhankelijk is van hoe je kindje is. Maar in ieder geval dat het allemaal goed is, dat er fouten gemaakt mogen worden en dat er geen verwachtingen zijn een bepaalde richting op.

Willen jullie je kindje ook opvoeden volgens de Antroposofische stroming?

Ik denk dat we ons niet vast zullen houden aan één stroming. Eerst maar eens kijken hoe ons kindje is en waar hij het beste bij gedijt. Al wil ik wel zeker aandacht besteden aan bepaalde aspecten zoals seizoenstafels en jaarringen. En voor zover je dat nog in eigen hand hebt: graag ook verantwoord speelgoed.

Heb je al nagedacht over de balans tussen moeder en business owner?

Ja, hier heb ik wel over nagedacht. Ons kindje gaat het eerste half jaar sowieso niet naar de kinderopvang, en ik hoop dat eigenlijk te kunnen rekken tot een jaar. Ik leef nu nog in de fijne illusie dat ik ons kindje gewoon meeneem naar kantoor en dat wij daar dan idyllisch zitten te werken terwijl hij slaapt/speelt/eet. Iedereen die al kinderen heeft zegt dat dit plan gedoemd is te mislukken, maar mijn vriend en ik willen het in ieder geval een kans geven. Blijkt het niet te werken dan zoeken we misschien een oppas voor 2 dagen, en wisselen we de dagen dat één van ons thuis is met elkaar af.

Wie is jouw grootste inspiratiebron?

Ik heb niet één persoon die mij altijd inspireert. Ik haal eigenlijk mijn meeste inspiratie van Instagram af, op alle gebieden. Mensen met mooie idealen of een krachtige boodschap volg ik het liefst. Een account dat ik fijn vind om te volgen omdat ik de manier van in het leven staan van deze mensen heel prettig vind overkomen is Ellen Fisher.

Welk boek lees jij op dit moment?

Op dit moment lees ik ‘Het einde van de Opvoeding’ van Jan Geurtz. Een boek dat ik elke ouder (to be) kan aanraden. Het gaat er over dat wij onze eigen jeugdproblemen (onbewust) willen corrigeren in de opvoeding van onze kinderen, waardoor we onze problemen dus eigenlijk aan ze meegeven. Hij stelt dat kinderen helemaal niet ‘opvoedbaar’ en ‘controleerbaar’ zijn, op de manier die wij denken, en dat er, wanneer je dat hebt geaccepteerd, een enorme ruimte ontstaat voor liefde en openheid. En dat dát pas echt is wat zorgt voor het toekomstige levensgeluk van onze kinderen. Daar word ik dus enorm enthousiast van.

Welk advies heb je voor vrouwen die ook voor zichzelf willen beginnen, maar blijven twijfelen?

Denk niet in de problemen die je misschien (of waarschijnlijk) zult gaan tegenkomen. Als je er al langere tijd mee rondloopt en je wordt blij van het idee dan is niks fijner om dat idee uit te gaan werken. En daarmee bedoel ik niet: een ellenlang businessplan schrijven en dat aan tien verschillende vrienden voorleggen. Begin gewoon. Blijf niet honderd jaar sleutelen aan je website en denken dat hij nog niet ‘goed genoeg’ is. Gooi het online en pas dingen aan along the way. Als jij er enthousiast van wordt dan zijn er sowieso ook andere mensen die er enthousiast van zullen worden; geef jezelf de tijd om die mensen te vinden. Het duurt nou eenmaal even.

Het motto van The Love Label is “there is beauty in simplicity”. Van welke kleine dingen kun jij genieten?

Van een leuk nieuw koffietentje ontdekken waar ze hele lekkere latte’s maken. In mijn eentje daar naar binnen stappen en een paar uur zitten werken. Of van ineens opruim kriebels krijgen (zeldzaam) en een paar uur later in een heel netjes huis zitten zonder overbodige ruis. Kaarsjes aan in de winter. Goede gesprekken tot laat ’s avonds buiten op een terras of het balkon. Maar ook van ineens een heel weekend niks gepland hebben.

Ben je op zoek naar mooi en duurzaam speelgoed? Bekijk dan zeker even de website van Reiger en de Raaf. Ook schrijft Florrie blogs over (duurzaam) speelgoed en de ontwikkeling van kinderen. Wil je meer weten over Florrie en haar werk als pedagoog? Kijk dan op De Mindful Pedagoog.

  1. Dale Dietert
    | Beantwoorden

    You made some first rate points there. I looked on the web for the problem and found most individuals will associate with along with your website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *