6 x tips voor het inrichten van een duurzame kinderkamer

6 x tips en inspiratie voor het inrichten van een duurzame kinderkamer

Sinds Olivia is geboren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid en duurzame keuzes maken. Zeker wat betreft Olivia’s kamer. Want kleine kinderen zijn de toekomst en naast het feit dat ik Olivia aan zo min mogelijk schadelijke stoffen wil blootstellen, is een duurzame baby- en kinderkamer ook beter voor het milieu en dus de wereld. Maar wat is nou eigenlijk een duurzame kinderkamer? Is een duurzame kinderkamer wel voor iedereen weggelegd en wat is nou een echte musthave voor een duurzame kinderkamer? Ik vroeg het aan Annemarie, de eerste duurzame kinderkamer stylist van Nederland.

Annemarie, kun je vertellen wat een duurzame kinderkamer inhoudt?

Een duurzame kinderkamer is een kamer die bestaat uit een mix van hergebruik en nieuw. Met aandacht voor natuurlijke en duurzame materialen, mens en milieu. Mijn uitgangspunt is dat ik kijk wat er nog in huis is en wat je (weer) kunt gebruiken. Je hebt meer in huis dan je denkt. Dus wat je al hebt, een tweede leven geven door hergebruik. Als het nodig is, opknappen en verven in een mooie trendy kleur met verf op natuurlijke basis. Als je aanvullingen nodig hebt, dan kun je hiervoor naar de kringloopwinkel of kijken op Marktplaats. Beide staan vol met mooie potentiële meubels en accessoires. Wil je graag iets nieuws kopen, dan het liefst van natuurlijke materialen. Ook multifunctionele spullen is fijn, dan gaat het lang mee. Een duurzame kinderkamer koop je niet in één keer. Een duurzame kamer is een groei proces waarbij je steeds kijkt wat de volgende stap is. Wil je meer weten over wat verf op natuurlijke basis is, lees dan het blog babykamer verf over verf voor de babykamer

Duurzaam = duur, hoor ik mensen wel eens zeggen. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, omdat duurzame producten nou eenmaal langer meegaan en je daardoor iets meer betaald. Is een duurzame kinderkamer wel voor ieder budget weggelegd?

Jazeker! Juist omdat je kritisch kijkt naar wat je echt nodig hebt en dat eerst doet in je eigen huis. Door kritisch te zijn, geef je geen geld uit aan items die later niet van pas komen of niet in de kamer passen. Het klopt dat meubels en accessoires die duurzaam gemaakt worden ‘duurder’ zijn. Bedrijven die duurzaam ondernemen hebben oog voor het milieu en hechten waarde aan goede arbeidsomstandigheden. Deze producten zijn niet duurder, je betaald de echte prijs. Er heeft niemand in de keten geleden. Veel producten zijn té goedkoop. Iemand in de keten heeft gewerkt of geleverd onder de daadwerkelijke prijs. Daarnaast is duurzaam design vaak multifunctioneel waardoor je er jaren plezier van hebt. Als je de prijs deelt door het aantal gebruiksjaren, valt het dus mee. En misschien nog wel het meest belangrijke, maak keuzes. Kwaliteit boven kwantiteit. Je kindje heeft niet alles tegelijk nodig. Je kunt aankopen spreiden. Kies iets uit wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld een duurzaam matras, en ga daarvoor. De rest komt dan later.

schapenvacht en baby beddengoedHeb je budgettips voor mensen die een duurzame kinderkamer willen (her)inrichten?

De kringloopwinkel en marktplaats zijn eindeloos! Ook via de app Re-shopper kun je lokaal heel veel voor de kinderkamer kopen. Lenen is ook een goede optie. Zeker als kinderen klein zijn, groeien ze overal snel weer uit. Vraag familie, vrienden, vriendinnen of de buren of ze spullen hebben die je kunt lenen. Een wiegje, ledikantje en commode kun je allemaal prima lenen in plaats van deze zelf te kopen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Wat vind jij een must have op een duurzame kinderkamer? Als je 1 ‘ding’ of iets wat je zelf kunt doen, mag noemen?

Een duurzaam matras! In het eerste jaar ligt je kindje vooral. Kinderen slapen gemiddeld de helft van de tijd. Dan wil je dat ze dat doen op een matras zonder schadelijke stoffen. Kies voor een matras van natuurlatex, kokosvezel of wol met een matrashoes van biologisch katoen. Een duurzaam matras is een echte must have.

Als er mensen zijn die nu denken: ik wil de kamer van mijn kindje ook duurzaam inrichten. Waar kunnen ze dan het beste mee beginnen? Dus hoe kun je van een niet- duurzame kamer een duurzame kamer maken?

De eerste stap is bewustwording. Dat je goed nadenkt wat je in de kamer wil veranderen, in plaats van je te laten leiden door aanbiedingen of impuls aankopen. Wat vind je belangrijk? De volgende stap is om bij alles wat je in de kamer veranderd jezelf af te vragen of je het al in huis hebt. Daarna kan ik het bij de kringloop of op Marktplaats vinden en vervolgens is wat je veranderd gemaakt van natuurlijke materialen. Wil je de kamer een andere kleur geven, dan is verf op natuurlijke basis een heel goed begin. Wat gelijk kan, om de kinderkamer vandaag nog duurzaam te maken, is plantjes op de kamer. Planten zuiveren de lucht en je hebt nu ook duurzame planten. Een hele goede en quick win! Met behulp van deze handige checklist lees je wat je kunt doen om de kinderkamer duurzaam te maken.: checklist duurzame babykamer

babykamer mozesmand en houten speelpaard

Wat zijn jouw top 3 duurzame kindermerken of winkels waar je graag naartoe gaat?

Er komen steeds meer leuke duurzame merken, daar word ik heel blij van. Mijn favoriete duurzame merken zijn Mommy Paint, Trixi-baby en Sprinklr. En dan geef ik er stiekem nog een paar: DertigZes, Cre8 en Anne-Claire Petit zijn ook hele leuke merken.

Nog even kort samengevat, dit zijn de tips die je kunt gebruiken als je een duurzame baby- of kinderkamer wilt inrichten:

 • Leen van vrienden en familie
 • Kies voor hergebruik i.p.v. nieuw
 • Knap je (eigen) meubelen op
 • Koop op Marktplaats of in de kringloopwinkel
 • Ga na van welke materialen (nieuwe) producten gemaakt zijn
 • Kies voor nieuwe, multifunctionele meubels die lang meegaan

Wil je meer lezen over Annemarie en haar werk als kinderkamer styliste? Of wil je advies van Annemarie? Bekijk dan haar website www.duurzamekinderkamerstylist.nl. Daar kun je ook terecht voor leuke tips en ideeën. Ook heeft Annemarie haar eigen label. Evy + Anne, duurzaam slapen. Ik ben benieuwd wat jij vindt van een duurzame kinderkamer. Ben je daar bewust mee bezig?

__________

 1. Leticia Krygier
  | Beantwoorden

  I went over this web site and I think you have a lot of excellent information, saved to fav (:.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *